Składniki ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół zimnej margaryny
- 1 duże żółtko
- szczypta soli
- 1 duża łyżka śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
Składniki nadzienia :
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego ( ok. 500 g)
- 270 g feta
- 250 g suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- garść waszego ulubionego sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
- 1 jajko od szczęśliwej kury
- 2 duże łyżki śmietany 18%
- 2 garści pestek dyni
Sposób wykonania :
Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Blaszkę dokładnie nasmarować masłem..Po upływie czasu spód i boki dokładnie wylepić ciastem. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni Szpinak przełożyć do garnka i pod przykryciem odmrozić. Po odparowaniu wody dołożyć pokrojone pomidory, pokruszona fetę, czosnek wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na tej samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, polać sosem. Piec 15 minut do zarumienienia. Jeść!!!! Pyszności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz