piątek, 15 sierpnia 2014

Mozzarella in carozza

Czasem trzeba zgrzeszyć i w kuchni:-) Dziś jest ten dzień, będzie grzesznie i pysznie.
grzech nr 1 - białe tostowe pieczywo
grzech nr 2 - ser na ciepło
grzech nr 3 - oliwa
Czasem takie jedzonko jest niezastąpione, można się przenieść w krainę włoskiej rozkoszy.  Można je serwować  niespodziewanym gościom, rodzinie a uszczęśliwicie ich na pewno. Do dzieła!!





Składniki:
  • kromki chleba tostowego białego ( na porcję 2) 
  • ser mozzarella 
  • oliwa z oliwek
  •  świeża bazylia ( ja dziś nie miałam użyłam pomidora)
  • sól, pieprz
  • jajko od szczęśliwej kurki
 Sposób wykonania: 

Ułożyć chleb złożony po dwie kromki i odciąż brzegi, z których potem możemy usmażyć grzanki do zupy lub sałaty. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mozzarellę pokroić w grube plastry i ułożyć między kromkami razem z bazylią. Kanapki mocno ścisnąć na brzegach dłońmi, żeby się skleiły. Roztrzepać jedno jajko i zanurzać w nim kromki chleba. Kłaść na mocno rozgrzanej patelni. Zrumienić z obu stron. Odradzam robić to danie w tosterze. Po włosku musi być :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz