środa, 6 sierpnia 2014

Zupa z krewetkami

Robaczki lubimy? Jak lubimy, to dzisiaj będzie dziwna zupa. Sama jestem ciekawa co to, z tego wyjdzie.
Zaczynamy.




Składniki:
  • 2 świeże szklarniowe ogórki 
  • 25 mrożonych krewetek 
  • 2 łyżki szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżki masła 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 1 łyżka posiekanej szalotki 
  • 1 litr bulionu drobiowego 
  • 1 ziemniak
  • ząbek czosnku 
  • szczypta słodkiej papryki 
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Rozmrożone krewetki wrzucić do wrzątku na kilka minut. Ogórki umyć,obrać i  przekroić wzdłuż na pół. Jeżeli są duże pestki, to usunąć i miąższ pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej patelni, podsmażyć cebulkę, dodać ogórki i smażyć 5 minut mieszając. 
Do garnka z bulionem przełożyć pokrojonego w kostkę ziemniaka, ogórki z cebulką i gotować 10 minut. Następnie dolać śmietanę,czosnek,  zmiksować, doprawić pieprzem i solą. Dodać krewetki i gotować 2 minuty.
Na talerzu posypać papryką i szczypiorkiem jeść na gorąco. Zupę można wykorzystać jako chłodnik ale w takim przypadku nie dodawać ziemniaka. 

1 komentarz:

  1. Ostatnio robiłam zupę z krewetkami i łososiem i choć jestem umiarkowanym fanem "robaczków" :) to w zupie bardzo mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń