środa, 10 czerwca 2015

BABKA Z KASZ

"Kipi kasza kipi groch, lepsza kasza niż ten groch, bo od grochu boli brzuch a od kaszy człowiek zdrów" - czy Wy też to znacie z dzieciństwa? Ja, jak byłam mała i pytałam, co jest na obiad a była kasza, to tata ciągle ten wierszyk mi śpiewał :-)   takie miłe wspomnienie z dzieciństwa.. Natomiast wracając do kaszy, wiadomo,że jest jednym z najstarszych pokarmów, ciągle pojawiają się nowe odmiany, przeróżne potrawy. Dzisiaj ja również przygotowałam, coś innego a mianowicie babkę z kaszy jęczmiennej i z kaszy owsianej. Bardzo smaczne i zdrowe jedzenie.





Składniki: 

  • 100 g kaszy jęczmiennej 
  • 100 g kaszy owsianej 
  • 500 g pieczarek 
  • 2 cebule 
  • 4 łyżki masła 
  • 2 jajka 
  • sól, pieprz
  • 50 g serka śmietankowego topionego 
Sposób przyrządzenia: 

  1. Kaszę opłukać i ugotować wg przepisu na opakowaniu. 
  2. Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plastry, cebulę obrać i posiekać.
  3. Rozpuścić masło i zeszklić cebulę, potem dodać pieczarki i smażyć kilka minut.
  4. Do przestudzonej kaszy dodać roztrzepane jajka i pieczarki z cebulą. Przyprawić pieprzem, solą i na koniec dodać serek. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą. 
  5. Zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w 180 stopni.
  6. Wyjąć na duży talerz, odwracając formę do góry nogami. 
  7. Podawać z pieczonym mięsem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz