środa, 24 czerwca 2015

PIEROGI Z ŁOSOSIEM I SEREM RICOTTA










Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne pierogi, to mam coś fajnego i pysznego :-) Z łososiem, serem ricotta i odrobiną suszonych pomidorów.Od dawna chodziły za mną mączne kalorie ale musiałam poczekać na inspirację i oto jest  - pierogowa fantazja, grzechu warta. Nieziemski smak. Ciasto zrobiłam trochę inaczej niż zazwyczaj także jak ktoś już pokochał moje poprzednie, to przepis jest TUTAJ. Zaczynamy!!!
  • Składniki na ciasto: 
    • 300 mąki pszennej  + mąka na podsypanie
    • 3/4  szklanka bardzo gorącej wody 
    • 30-40 g stopionego masła 

Składniki na farsz: 
  • 300 g świeżego filetu z łososia 
  • 280 g sera ricotta 
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego 
  • odrobina soli
  • 170 g suszonych pomidorów z zalewy
Sposób przyrządzenia: 
  1. Zagnieść ciasto z w/w składników, uformować kulę i odstawić na ok 20 min. 
  2. Łososia pokroić w kostkę i zemleć w moim przypadku blenderem, dodać ser, pieprz cytrynowy, sól, odsączone i pokrojone na drobno pomidorki - 1/3 zostawić do posypania. Wszystko dokładnie wymieszać. 
  3. Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na środku każdego ułożyć po łyżeczce, złożyć na pół i zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonej i wrzącej wodzie, ok 3 min od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco, posypując wcześniej pokrojonymi w kostkę pomidorkami i odrobiną zalewy z pomidorów lub podsmażyć na rumiano.  
  4. Jeść :-) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz